[...] i kasz. Pamiętajmy, by przygotowując dania z tych ostatnich wzbogacić je w tłuszcze (najlepiej roślinne), po to aby nasz organizm mógł dobrze przyswoić zawarte w produktach witaminy A, D, E (rozpuszczalne w tłuszczach). Osoby odchudzające się powinny pamiętać, że w ich diecie nie może zbraknąć niezbędnych organizmowi składników: białek, [...]
[...] proste, pożywienia. Cukry spożywane w nadmiarze zamieniają się w tłuszcz ustrojowy. Najwyższą wartość biologiczną mają te tłuszcze, które w swoim składzie zawieraą NNKT i witaminy , oraz te, które mają dużą wartość smakówą. Źródłem tych tłuszczy są olej: sojowy, słonecznikowy, kukurydziany oraz oliwa z oliwek, masło i śmietana. Średnią wartość [...]
[...] wartościowe ze wszystkich bakalii. Zawierają l-argininę - substancję, z której powstaje tlenek azotu odpowiedzialny za rozszerzanie naczyń wieńcowych. Mają też dużo witaminy E utrudniającej złemu cholesterolowi zaleganie w ścianach naczyń. Orzechy zawierają spore ilości tłuszczów, ale są to tłuszcze obfitujące w nienasycone kwasy [...]
[...] Witaminy też ważne Biorą one udział w procesie uzyskiwania energii z pożywienia, dlatego ich podaż w diecie sportowców powinna być znacznie zwiększona. Szczególnie ważne są witaminy z grupy B, niezbędne przy prawidłowym metabolizmie węglowodanów. Odgrywają również ogromną rolę w dyscyplinach zręcznościowych, gdyż mają wpływ na funkcjonowanie [...]
[...] z pieca, bez tłuszczu. My natomiast obficie krasimy je tłuszczem zwierzęcym. A taki tłuszcz nie tylko sam w sobie jest szkodliwy, lecz także blokuje dobroczynne działanie witaminy C znajdującej się w ziemniaczanych bulwach. Choć żyjemy w chłodniejszym klimacie niż Włosi czy Grecy, dietetycy uważają, że wystarczający dla nas ładunek energii [...]
[...] chemiczne i biochemiczne niezbędne do przebiegu procesów katabolicznych i anabolicznych. W tym przypadku możemy wskazać związki nieorganiczne (minerały) i organiczne (witaminy, kwasy tłuszczowe, aminokwasy, białka, antyoksydanty, naturalne ekstrakty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego). WŁAŚCIWA DIETA Znając reguły dietetyki, powinniśmy [...]
Dolegliwości i schorzenia przy niedoborach w organiźmię, które możemy zapobiegać / zwalczać za pomocą Witamin i Minerałów. Jak wiadomo, z Witaminami i Minerałami (w postaci tabl. / kaps.) trzeba postępować ostrożnie, jak i z każdym Lekiem, czy Suplementem, który może doprowadzić do nadmiaru w organizmie, dzięki któremu mogą pojawić się [...]
[...] którym z reguły nadawana jest farmaceutyczna postać tabletki lub kapsułki. Najczęściej wykorzystywane są we wspomaganiu następujące grupy suplementów: - aminokwasy - witaminy - składniki mineralne ( mikro i makroelementy ) - tzw. kwasiwitaminy C) Parafarmaceutyki Mianem parafarmaceutyków określa się preparaty lecznicze, na ogół [...]
[...] te sprzyjają rozwojowi ogólnej podatności na sugestie. Małe dawki cholesterolu usprawniają przepływ krwi zapobiegając arteriosklerozie, jest on nieodzowny w przyswajaniu witaminy D i w pracy hormonów. Zjadanie cholesterolu nie wpływa na jego ilość w organizmie w takim stopniu, jak np. brak ruchu. Spożywanie nieoczyszczonych tłuszczy [...]
[...] zastępowanie naturalnego pożywienia odżywkami typu whey, gainer, carbo. Co do stosowania nadmiernych wielokrotnie przekraczających normy zapotrzebowania RDA na poszczególne witaminy i minerały, nalezy brać pod uwagę, że organizm ludzki to nie worek bez dna a żywa struktura rządzącą się swoista homeostaza czyli równowagą? Skoro już te równowagę [...]
[...] 2. zwierzęce: tłuszcze zwierzęce w temperaturze pokojowej mają stałą konsystencję co związane jest z przewagą nasyconych kwasów tłuszczowych. Mogą być one bogatym źródłem witaminy A, D, czasami E. Kolejny podziałdzieli tłuszcze na widoczne i niewidoczne. Ma to znaczenie przy układaniu jadłospisów i obliczaniu zawartości tłuszczu całkowitego w [...]
[...] wyzej >zapomnij o liczeniu kalorii - nie wazne, czy myslisz o masie, czy rzezbieniu - wazne sa dostarczane organizmowi skladniki - weglowodany, bialka, tluszcze, witaminy, mikroelementy; a jedzac tak, jak to opisze, to i tak nie przeskoczysz pewnych dawek kalorycznych - ja ich w kazdym badz razie nie licze >wszedzie mozna sie spotkac [...]
[...] Gainery, weight gain powders - produkty umożliwiające uzyskanie przyrostu masy ciała, bez zwiększenia tkanki tłuszczowej. Zawierają białka (proteiny), węglowodany, witaminy, minerały oraz inne składniki odżywcze niezbędne do uzyskania optymalnego przyrostu masy mięśniowej i siły. Podstawowym celem ćwiczeń siłowych i sprawnościowych jest [...]
[...] posiadają następujące grupy biologicznie aktywnych substancji: adaptogeny pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, nootropy, immunomodulatory, antyoksydanty i antyhipoksanty, witaminy i kompleksy witamin, biologicznie aktywne dodatki do żywności (mające w swoim składzie nie zakazane w sporcie substancje aktywne biologicznie). Jak widać z [...]
[...] dla chcącego nabrać masy mięśniowej sportowca). Zawartość białek w gainerach wynosi miedzy 15 a 30%, zatem pozostałość to głownie węglowodany, niewielka ilość tłuszczy, oraz witaminy i minerały - bardzo ważny składnik odżywczy - zapewniający powstawanie enzymów dokonujących metabolicznych przemian białek i węglowodanów.( Dzięki nim zachodzą [...]
[...] mających problem z wrażliwością insulinowa Magnez Cynk, Wapno, Kwas liponowy - Dla mających problem z estrogenami DIM, Wit C, olej z wiesiołka, Dla wszystkich Wit D, witC, witaminy z grupy B, GLA, CLA, Chrom, Omega3, probiotyki, enzymy trawienne, zmielona kozieradka Warzywa, owoce i reszta produktów - Dla gruszek i Klepsydr Pomarańcze jabłka, [...]
[...] trucizn pochodzenia przemysłowego, aktywizuje i przedłuża życie komórek, jest nieodzowny w tworzeniu w organizmie m.in. hormonów płciowych wpływających na wygląd skóry, prowitaminy D. Co ciekawe i ważne wzmacnia skórę przed szkodliwym promieniowaniem ultrafioletowym. Dietetycy zalecają suplementy skwalenu w żywieniu rekonwalescentów (np. z [...]
[...] weight gain powders - produkty umożliwiające uzyskanie przyrostu masy ciała, bez zwiększenia tkanki tłuszczowej. Zawierają białka (ang. proteins), węglowodany (ang. carbo), witaminy, minerały oraz inne składniki odżywcze niezbędne do uzyskania optymalnego przyrostu masy mięśniowej i siły. Podstawowym celem ćwiczeń siłowych i sprawnościowych jest [...]